HA NEM TALÁLOD AMIT KERESEL...


Ha olyan kérdésed van, amit itt nem válaszoltunk meg, tedd fel bátran!

Kérdezek

GY.I.K.

K:
Szülés után mennyi idő elteltével kezdhetem el a Maminbaba órákat?
V:Mindez függ a szülés utáni regenerációtól. Általában a szülés után 6 hét elteltével javasolt, a hat hetes nőgyógyászati kontroll után. Amennyiben az orvos mindent rendben talál, el lehet kezdeni az edzést. Ha a szülés nem természetes úton zajlott (császármetszés), egyéntől függően a 10-12. héten lehet elkezdeni a gyakorlást. Az anyukának mentális szempontból is előnyös, ha minél hamarabb társaságba kerül, ezáltal a szülés utáni depresszió esélye jelentősen csökken, ráadásul a táncos-tornás mozgásforma boldogsághormonokat szabadít fel. A babával végzett mozgás olyan fizikai kondíciót ad, amely a mindennapi terhelések elviselésére is képessé teszi a szervezetet és segít visszanyerni a várandósság előtti alakodat.
K:
Régóta nem edzettem. Bírni fogom a Maminbabát?
V:Igen. Az első néhány órán úgysem fogod túlhajtani magad, először inkább csak a lépéseket fogod követni. Azután, ahogy kezdesz belerázódni, úgy növeled az intenzitást. Egyre jobban beleviszed a latinos csípőmozgást, és minden porcikádban érzed a mozgás hatását.
K:
Miből áll egy Maminbaba óra?
V:A Maminbaba oktató felrakja a babákat az anyukájukra. Ehhez - előzetes egyeztetés alapján - a babahordozót is biztosítjuk. Utána táncos bemelegítés következik. Ezután a különféle latin táncok alaplépéseiből és gimnasztikai elemekből összeállított koreográfia szerint mozgunk a tüzes latin zenére. Az óra végi levezetőben nyújtunk, lazítunk, hogy elkerüljük az izomlázat és az esetleges húzódásokat, sérülést.
K:
Meddig tart egy foglalkozás?
V:Egy óra általában 50-60 perc hosszúságú. Ez függ a babák hangulatától. Érdemes néhány perccel előbb érkezni, hogy kényelmesen át tudjatok öltözni és legyen idő felvenni a babát a hordozóba.
K:
Milyen hatása van az edzésnek?
V:Segít formába hozni az anyukát, csinosít, feszesíti az izmokat, javítja a közérzetet, a kondíciót. A babák hangulatát, mozgáskészségét is javítja.
K:
Csökkenni fog a testsúlyom?
V:Igen, mint minden mozgás, ez is pozitívan hat a testsúly csökkenésére. Alakunk fokozatosan formálódik, épül az izomzat. Persze a táplálkozásunkra is érdemes odafigyelni.
K:
Mit vigyek magammal a Maminbaba foglalkozásra, milyen ruhát érdemes viselni?
V:Sportolásra alkalmas, kényelmes öltözéket, amiben jól tudsz mozogni (póló, sportnadrág, sportcipő). Babának is váltóruhát, esetleg egy kisebb törölközőt, vagy tetra pelenkát, amit a babád és magad közé tehetsz. Így nem izzadtok össze. Vizet, hogy pótold az elvesztett folyadékmennyiséget. Ezen kívül ne hagyd otthon a szokásos babás túlélő felszerelésedet sem! ;-)
K:
Két ballábasnak érzem magam, biztos, hogy a Maminbaba órán van a helyem?
V:A Maminbaba nem a tökéletes alakú és mozgású anyukáknak jött létre. Ezeken az órákon senki nem méri a teljesítményedet, magadnak mozogsz, magadért fejlődsz, de elsősorban az a fontos, hogy te és a kisbabád jól érezzétek magatokat.
K:
Hány foglalkozás javasolt egy héten?
V:Hetente 2-3 alkalom javasolt, de ez mindenkinek a saját edzettségi állapotától, és az órai aktivitásától is függ. Érdemes úgy szervezni, hogy két foglalkozás között 48 óra teljen el, hogy az izmok regenerálódhassanak. Később, ha az anyuka bírja, csökkentheti a pihenőidőt és gyakrabban is mozoghat.
K:
Nem árt a babának ez a mozgás?
V:A baba a hordozóban tölti az órát az édesanyja hátán vagy elöl hordozva, teljesen stabilan és biztonságosan, így abszolút nem káros számára a foglalkozás. Sőt! Észrevehetően fejlődik a ritmusérzéke, a mozgása, és nyugtatja édesanyja közelsége. Fontos, hogy jól kialakított, széles terpeszt biztosító hordozót használjunk és megfelelően legyen az anyukára kötve a babája! A mozdulatsor úgy van kialakítva, hogy ne rázkódjon közben a baba és ne csapódjon a buksija.
K:
Nem nehéz a babával mozogni? Nem túl megterhelő?
V:Ha hordozol, akkor tudod milyen érzés, ha stabilan rögzítve rajtad van a babád és közben szabadon mozoghatsz. Ha nem hordozol, akkor gondolj arra, hogy mi az egyszerűbb: egy 5-10 kg-os csomagot kézben vinni vagy hátizsákban a hátadon? Ha jól van rögzítve a hordozó, akkor nem érzed annyinak a babád súlyát, mint amennyit a mérleg mutat. A Maminbaba mozgásforma két személyre van kialakítva, tehát figyelembe vettük azt a plusz terhelést, amit a hordozóban lévő baba jelent. Így csak annyival nehezíti a mozgást a baba súlya, amennyi a hatékony alakformálás miatt szükséges.
K:
Még csak elöl hordoztam, nem merem hátra tenni a babámat. Így is jöhetek Maminbabára?
V:Ezt a mozgásformát elöl– és háton hordozott babákkal is lehet végezni, de érdemes figyelembe venni, hogy egy 6-7 kg-os baba elöl hordozva már komoly megterhelést jelent az anya gerincére, medencéjére. Több anyuka a Maminbaba óra alatt próbálta ki először a háton hordozást, hiszen a nagy tükrökben folyamatosan szemmel tarthatja a babáját.
K:
Hol próbálhatom ki a Maminbaba foglalkozást?
V:A Maminbaba órák budapesti és vidéki helyszíneit itt találod, és folyamatosan bővül a kör.
K:
Szeretik a babák a Maminbaba foglalkozást?
V:Igen. Kimondottan kedvelik a dallamos, latin ritmusokat, és a folyamatos, ringatózó mozgást, amit édesanyjuk végez az órán. Vannak babák, akik elalszanak közben, vagy kezük-lábuk jár a zenére. Nagyon édesek! :)
K:
Mi történik, ha a baba megéhezik vagy tisztába kell tenni az óra közben?
V:A baba ugyanolyan fontos az órán, mint az anyukája. Természetesen igazodunk hozzá, a Maminbaba órákon ez nem jelent problémát. Ha megéhezik, etesd meg, ha kell, tedd tisztába!
K:
Ehetek közvetlenül az óra előtt?
V:Nem célszerű, mivel a testmozgás során testünk nem tud hatékonyan emészteni. Ha tele hassal mozgunk, nem érjük el a megfelelő eredményt az órán, illetve rosszul is lehetünk. Ezzel szemben éhesen sem jó edzeni, hiszen akkor nincs elegendő energia a mozgáshoz. Mindenkinek egyedi az emésztési tempója, de általánosságban az mondható, hogy könnyen emészthető ételt egyél a Maminbaba óra előtt min.1,5-2 órával!
K:
Csak anyukáknak ajánlott a Maminbaba?
V:A Maminbabát elsősorban az anyukáknak találtuk ki, hiszen ők szoktak otthon maradni a babájukkal, s ennél fogva nehezen jutnak el sportolni! Ettől függetlenül természetesen szívesen látunk bevállalós hordozós apukákat, mozogni vágyó nagy testvéreket és fiatalos nagyszülőket is.
K:
Mit csináljak a nagyobb gyermekemmel, ha a kicsivel akarok jönni Maminbabára?
V:Hozhatod a nagyobb gyereket is, csak hozz neki játékot, könyvet, rajzolnivalót, amivel elfoglalja magát. A nagyobb testvér korától és temperamentumától függ, hogyan találja fel magát, de a zene és a nagy tükrös terem nekik is tetszeni szokott.
K:
Nincs babahordozóm, mit tehetek?
V:Minden Maminbaba oktatónál díjmentesen kölcsönözhetsz jó minőségű, anatómiailag megfelelő hordozót. Vannak - többek közt- Tündérputtony, Lujzus és Maraya hordozóink, de a készlet minden trénerünknél más és más! Erről az adott helyszínnél feltüntetett oktatótól tudsz érdeklődni. Ha hordozót szeretnél, legkésőbb a kiválasztott Maminbaba óra előtti napon jelezd az igényedet a választott helyszín oktatójánál!