20+1 egyperces túlélő tipp kismamáknak

2017-02-27 17:02:44

Egy két és fél évessel és egy hathetessel élek egy háztartásban. Vagyis inkább csak egy házban, ami egy számomra ismeretlen okból még valahogy tartja magát. Megelégszem azzal, ha mindenki eleget evett (mert volt neki mit és miből), aludt (mert volt, aki elaltassa és őrizze az álmát), tiszta a pelusa és vállalhatóan koszos a ruhája. A többi úri huncutságra, mint vasalás, sütés, portörlés, nekem nem elég a nap 38 órája, vagy mennyi van neki.

            Mindezek mellett persze még valahogy nőnek is kellene maradni, vagy legalábbis valahol a bombázó és a tenyésznőstény között. Az elmúlt közel három évben volt időm gyakorolni azokat az apró és sajnos igen rövid távra szóló tevékenységeket, amik csak rólam szólnak, és amiktől nap közben, különösen ilyenkor a téli bezártságban jobban érzem magam (nem véletlen, hogy ezek nagy része az önkényeztetésről szól). Ezekből válogattam a cikkben,  és már most szólok, hogy egy napra elég, ha csak egy vagy maximum kettő jut; ne törekedj mindegyikre.

            Ha neked is van túlélő tipped, kíváncsian várom!

 

1) Fogmosás

Rögtön az elején ellövöm a kedvencemet. A fogmosás szuper: megtisztulsz és felfrissülsz tőle, az egészségügyi okokról már nem is beszélve. Fogat moshatsz úgy is, ha a baba a kezedben van, ha épp hordozod, vagy ha üvölt a nappaliban, hiszen egy perc alatt úgyis elkészülsz.  És még valami: nem lehet túladagolni, egy nap bármikor visszatérhetsz a fogkefédhez, csak jót teszel vele.

2) ALAPOS fogmosás

Az előzőnek a kibővített változata, de erre már lehet, hogy két percet kell szánnod (Vajon a fogorvosom olvassa ezt??). Nekem a szájzuhany vált be, de használhatsz fogselymet vagy egysörtéjű spéci fogkefét is.

3) Szellőztetés

Akár naponta többször, a lakás minden pontján. Ahogy anyukám mondani szokta: az anyatejet és a friss levegőt nem pótolja semmi!

4) Kapcsold ki!

Nyilván nincs már időm túl sokat a gép előtt ülni felesleges időrabló oldalakkal, de azért előfordul, hogy van valami dolgom. Megírok egy emailt, intézek egy utalást - aztán szépen bekapcsolva marad a laptop, mert hátha kell még valamit csinálni... És itt van a kutya elásva. Mert ha bekapcsolva marad, akkor kitalálok még valamit, hogy miért üljek oda. Amiből aztán az lesz, hogy a lányom egyedül játszik, a kisebb pedig szintén egyedül nézelődik. Nélkülem, mert nagyon fontos dolgom van a számítógépen. Pedig dehogy van, csak kreáltam valamit magamnak. Szóval: tömbösítsd a teendőket, ülj le egyszer a szükséges 5-10 percre, aztán kapcsold ki. Ugyanez az okostelefonnal: nézd meg naponta egyszer (na jó, mondjuk kétszer) a közösségi oldaladat, de ne óránként. Tudod: a gyerek a Te példádból tanul a legtöbbet. Ha Te sűrűn kézbe veszed, neki is ez lesz a normális, aztán alig tudod majd róla levakarni.

5) Három havonta esedékes háztartási munkák

Gondolok itt a mosógép trisózására, a mosogatógép zsírtalanítására, a hűtőajtó letakarítására, és így tovább. A nagyobbik gyerekem előszeretettel maszatolja össze a tükröket, és amikor eljutok a letakarításig, szinte a lelkem is megtisztul. Jegyezzük meg gyorsan: ha ez neked már nem fér bele, nem ciki segítséget kérni (bejárónő, nagymama) annak érdekében, hogy meglegyen az egyébként áhított rend és harmónia.

 6) Szemöldök kiszedés

Kis házi kozmetika ügyesen, gyorsan, szoptatás közben.

7) Testápoló

Bármikor, a tested bármelyik részén. Nekem az esti fürdés utáni babaolajozás vált be (igen, magamra),  mert az valamiért gyorsabb. Meg mert a babaolajat közvetlenül a kád mellett tartom. Na jó, ezen még elgondolkodom...

8) Gyors zuhany

Bevallom, a zuhanyt akkor is bevállalom, ha a baba már felkelt és tudom, hogy két perc múlva hívni fog. Ennyi idő elég ahhoz, hogy felfrissítsem magam, télen pedig, hogy felmelegedjek, kívül-belül.

9) Arctisztítás

De nemcsak a reggeli arcmosásra gondolok, hanem amikor megadom a módját: arcradír, hozzá (színben is!) passzoló arctörlő szivacs, hajam felkötve. Tényleg egy perc az egész, és utána minimum Palvin Barbinak érzem magam.

10) Arckrém

Ez szerves része lenne az előzőnek, csak sajnos néha elmarad, így a szépen letisztított arcbőröm kiszárad és epekedve várja a hidratálást.  Pedig ez is jó, és önmagában, radírozás nélkül is frissít.

11) Illatok

A füstölőktől émelygek és Buddha-szentélybe képzelem magam, az illatgyertyáknak pedig sokszor nem érzem az illatát, de az illóolajos párologtatós mécsestartókat imádom. Télen nekem kicsit olyan kandalló-hatása van, az illatokkal pedig kedvem szerint játszhatok.  Csak vigyázz, hogy ha a mécses még tart, a víz meg elpárolgott, akkor égett szag lesz az egész lakásban. Illetve nem árt tudni, hogy bizonyos illóolajok (pl. menta) 6 éves korig nem ajánlottak, és nem mindegy az sem, hogy csak illatanyagot párologtatunk, ami ugye szintetikus, vagy minőségi, hatásos illóolajokat.

12) Szép ruha

Néha elegem van a jelenleg rám passzoló három melegítőmből és két pizsamámból (most ennyiből áll az egész ruhatár). Ilyenkor előveszek egy IGAZÁN szép, szombat esti kimenőre illő ruhát, és még akkor is  született feleségnek érzem magam, ha az adott darab mondjuk hasban szorít. És amikor már eleget szorított, akkor jó érzés visszavenni a megszokott melegítőt. Szóval tiszta haszon!

13) Étkezéseknek nevet adni

A nagylányom érkezése előtt nem ettem tízórait és uzsonnát. Nagyjából Panni egyéves kora óta azonban nagyjából fix időpontja van az étkezéseknek, tehát rendesen, ötször eszünk egy nap, és ezeket nevén is nevezzük. Esküszöm baromi sokat jelent, és segít a napirend kialakításában, hiszen az egyes "napirendi pontok" (reggeli, tízórai, ebéd stb.) betartásával ténylegesen érzem az idő múlását, és nem csak egy nagy játszás-katyvasz lesz a napunkból.

14) Gyümölcs felkockázva

Ez a férjem ötlete: nem ám csak úgy póriasan beleharapunk az almába! Megadjuk a módját: szisztematikusan meghámozzuk, felkockázzuk, szép tányérra tesszük, villával tálaljuk. Még magunknak is! Ötcsillagos kiszolgálás, egy percben!

15) Ágyneműcsere

Valahol olvastam, hogy nyaralás előtt érdemes kicserélni az ágyneműhuzatot, mert tök jó érzés friss ágyba feküdni a hazaérkezéskor. Na most, nekem a nyaralás egyelőre nem pálya, de a frissességért tehetek. Különösen úgy, hogy (sokszor akaratunkon kívül) együttalszunk a gyerekekkel, így még gyakrabban becsúszik egy-két baleset a nagy ágyban, tehát már csak higiéniai okokból is gyakrabban cserélek ágyneműt. A friss illatot pedig én is megérdemlem abban a kevés időben, amit ténylegesen ágyban tölthetek.

17) Mosogatószivacs-csere

Hetente, mert ez a legnagyobb baktériumfészek a lakásban. Nem kell a legdrágábbat venni pont megteszi a 20 forintos is. A gyerekeink egészsége megér ennyit, és a szivacscsere napján mindig fölrakom a fejemre a képzeletbeli "ma is felelősségteljes anya vagyok"-koronámat.  

19) Körömlakkozás

Nem vagyok nagy "mányikűrös", de szeretek vele próbálkozni (mondjam úgy, bénázni). Ezt persze érdemes kellő humorral és rugalmassággal kezelni. Néha a baba alvása közben sikerül összehozni például egy "karácsonyi hóesés" fantázianevű manikűrt, ami tényleg jól is sikerül, de egy perc múlva felébred a gyerek (ennyit az egy perc alatt száradó lakkokról). Szóval a mázgálás esélye igen nagy, de ilyenkor mindig azzal nyugtatom magam, hogy a körmöm Samu aktív részvételével készült.

20) Maminbabás cuccok kikészítése

Lehetőleg már előző este, szisztematikusan a hátizsákba. Hordozó, sportos ruha, cipő, zokni, babának váltásruha, kulacs. Ez a programpont nekünk csak február végétől játszik, de már nagy gyakorlatom van benne. Mivel nálunk a játszóterezésen kívül a Maminbaba óra a hét legfontosabb és legjobban várt eseménye, jaj annak, aki megzavar az előkészületekben.

20+1) Bármi, amit nem szoktál

Kezdd el albumba rendezni a családi képeket! Vágj bele abba a horgolásba, amit már évek óta elterveztél!  Írd meg az első sorát az önéletrajzodnak!...  Biztos neked is van régóta dédelgetett és halogatott álmod. De fontos, hogy ne törekedj a maximumra, és veregesd vállon magad akkor is, ha csak az első lépést sikerült megtenned. Mit gondolsz, nekem első nekifutásra sikerült ezt a cikket befej... ?!


Fodorné Érsek Kitti

Maminbaba - Hordozós Latin Fitness oktató

aerobik és ultimate frizbi sportedző, kinesio tape terapeuta

Fitball top tréner, tae-bo és capoeira fitness oktató

 

vissza a blogokhoz